28 Kasım 2021 saat 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır.
Komisyon Oranı: %20 Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra 1 haftadır.
Cemal Paşa, Rauf Orbay ve Falih Rıfkı Atay'ın 1917 Almanya ziyareti
Bu lot 18 fotoğraftan oluşmaktadır.
Cemal ve Rauf Paşa'nın yer aldığı ilk 2 fotoğrafın ölçüleri 24x10
Takip eden 10 fotoğraf 24x20
Son 6 fotoğraf 14x9 ölçülerindedir
1917’de Bağdat İngilizlerin eline geçmesinden sonra, Filistin’deki İngiliz saldırısı tehlikesinin artması üzerine önce buradaki tehlikenin önlenmesi ve ardından Bağdat’ın kurtarılmasına karar verilmişti. Türkler ve Almanlar arasındaki görüşmelerden sonra Osmanlı Mareşali Falkenhayn’ın bir ordular grubu başında bu işe görevlendirilmesine karar verilmişti. Bu durum Cemal Paşanın konumunu tehdit eder hale getirmiş, tam bu sırada Almanya ve Avusturya imparatorlarının daveti üzerine Almanya'ya gitmiştir. Nitekim Almanya’da iken Enver Paşadan aldığı telgrafta, Filistin Cephesindeki İngilizlere saldırmaya karar verildiğini, bunun için Falkenhayn’ın Filistin’e gönderildiğini ve bu durumda Filistin Cephesinin de Falkenhayn’ın komutasına verilmesinin gerekli olduğu belirtilmişti. Cemal Paşa bu telgrafın kendisi için bir "darbe"olduğunu yazmıştır.
Falih Rıfkı Atay ise o dönem Cemal Paşa'nın özel katipliğini yapmış, Cemal Paşa’nın Bahriye Nazırı olması üzerine Kalemi Mahsusa müdür yardımcılığına getirilmişti.
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 6x9 cm
1867 doğumlu olan Ürgüplü, eğitimini sırasıyla Fâtih Başkurşunlu Medresesi, Kayseri Yağmuroğlu Medresesi son olarak Başkurşunlu Medresesi’nde 8 yıl olmak üzere almıştır. Uzun süren medrese tahsilinin ardından Mekteb-i Hukuk’a girmiş mezuniyetinden hemen sonra Bursa’da müderris olarak meslek hayatına başlamıştır.
Daha sonra Adliye’ye geçen Hayri Efendi önce Maraş, ardından Trablusşam, Lazkiye sancağında görev almıştır. 1902’de Suriye vilâyetine, iki yıl sonra Manastır Merkez Bidâyet Mahkemesinde, 1906’da Selânik Ceza Dairesi başkanlığına tayin edilmiş, II. Meşrutiyet’e kadar çeşitli görevlerde bulunmuştur.
II. Abdülhamid döneminde İstanbul, Suriye, Selânik’te genç zâbit ve mekteplilerin kurdukları siyasî teşekküllere daima ilgi duyan Hayri Efendi Selânik’te iken burada İttihat ve Terakkî Cemiyeti adı altında oluşturulan siyasî teşekkülde önemli hizmetler görmüştür.
II. Meşrutiyet’in ilânından sonra yapılan seçimlerde İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin çoğunluğu alması üzerine Niğde mebusu olarak Meclis-i Meb‘ûsan’a girmiştir.
1910’da İbrâhim Hakkı Paşa kabinesinde Evkāf-ı Hümâyun nâzırlığına getirilmiş, Hicaz’daki durumun ıslahı, oradaki dinî kurumların idaresi için teşkil edilen komisyona üye seçilmiş ve birinci rütbeden Mecîdî nişanıyla taltif edilmiştir. İbrâhim Hakkı Paşa kabinesinin istifası üzerine Küçük Said Paşa’nın kurduğu hükümette Adliye Nezâreti ile Şûrâ-yı Devlet başkanlığına asaleten, Evkāf-ı Hümâyun Nezâreti’ne vekâleten tayin edildiyse de her iki aslî görevden istifa ederek Evkaf Nezâreti’nde asaleten göreve başlamış, Mahmud Şevket Paşa kabinesinde yeniden Evkaf nâzırı olmuştur. 1914 ise Sultan Reşat tarafından şeyhülislâm ilan edilmiştir.
1914’te fevkalâde olarak toplanan kabinede Hayri Efendi 1.Cihan Harbi'ne katılımın gerekli olduğunda ısrar etmiş, kabinenin kararından sonra meşhur “cihâd-ı ekber” fetvalarını vermiştir.
Hayri Efendi’nin Evkaf nâzırlığı ile şeyhülislâmlık görevlerini 1916’ya beraber yürütmüş, İttihat ve Terakkî’nin birtakım uygulamalarından duyduğu rahatsızlık ve Talat Paşa ile sorunlar sebebiyle görevlerinden istifa etmiştir.
1.Cihan Harbi sonrası İngilizlerin İstanbul'u işgaliyle bir çok eski kabine üyesi gibi Hayri Efendi de Malta’ya sürgüne gönderilmiştir. Rahatsızlığı sebebiyle serbest bırakılmış, yurda dönüşünde Mustafa Kemal ile görüşmüştür. Kendisine teklif edilen görevleri rahatsızlığı sebebiyle reddetmiş, ömrünün kalan günlerini geçirmek üzere Ürgüp'e gitmiştir.
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 12x15 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 26x24 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin kendi el yazısı mevcuttur, 9x13 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 16x20 cm
Paylaş
Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi faytonda İstanbul sokaklarında
Osmanlıca Fransızca Foto Ferit İbrahim damgalı
26x20 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 10x16 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 16x23 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 16x23 cm
Paylaş
Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi - Sait Halim Paşa - Talat Paşa - Halil Menteşe
Osmanlıca Fransızca Foto Ferit İbrahim damgalı, 14x9 cm
Paylaş
Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi - Sait Halim Paşa - Enver Paşa - Halil Menteşe diğer Osmanlı paşalarıyla
Büyük boy fotoğraf, 35x29 cm
Paylaş
İttihat ve Terakki Cemiyeti kurucularından Talat Paşa
Phebus stüdyo kabin fotoğraf, 16x23 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Mustafa Hayri Efendi'nin memleketi Ürgüp, 29x24 cm
Paylaş
1.Cihan Harbi'ne katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin mezarı, 29x24 cm,
Paylaş
Paylaş
5 Mart 1328 tarihinde inşaa olunan Fethiye Medresenin resmi küşadı
Osmanlıca Fransızca 2 dilde Mühendis Mimar Profesör A.Kemaleddin damgalı
25x18 cm
Paylaş
Osmanlıca Muhabere-i Umumiye Albümü, Alman İmparatoru II.Wilhelm'in Sofya ziyaret görselleri yer almaktadır, 48 sayfa, 27x19 cm
Paylaş
İskeçe yazılı pençeli, Mustafa Şerif mühürlü, divani yazılı Osmanlıca evrak, 20x28 cm, HALİYLE
Paylaş
Türkiye Reisi Cumhuru Gazi Mustafa Kemal, Başvekil İsmet, Hariciye Vekili Doktor Tevfik Rüşdi isimleri yazılı atama evrak sureti
Mahmud Nedim Paşa'nın sekiz sayfa tercüme-i hali ve antetli Yemen ve Hicaz Valiliklerine ait dökümanlar
10 adet Mahmud Nedim Paşa evrak lotu
Paylaş