• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

AGAH MÜZAYEDE

24 Eylül 2023 saat 21.00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır.  Komisyon Oranı: %20 Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra 1 haftadır.

  • Kategori: Fotoğraf
Lot: 159 » Fotoğraf

İTTİHAT ve TERAKKİ CEMİYETİ

TEŞKİLÂT-I MAHSUSA'nın kurucularından, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önde gelenlerinden BAHAEDDİN ŞÂKİR BEY

Fotoğraf, Balkan Harbi esnâsında Edirne Hilal-i Ahmer Cemiyeti Hastahanesi'nde çekilmiş olup hastahanenin başhekimi BAHAEDDİN ŞAKİR BEY, doktorlar ve hemşirleri göstermektedir. 

 

Nadir fotoğrafhane "Photographie Botton Adrinople",

 

Sadece fotoğraf 22x16 cm

 

II. Meşrutiyet döneminde, mebus veya nazır unvanı taşımamış olmakla birlikte, İttihat ve Terakkî’nin Kâtib-i Mes’ullerinden biri olarak devrin önde gelen siyasetçileri arasında yer almıştır. İttihat ve Terakkî içindeki ünlü "Doktorlar grubu"nun üç önemli isminden birisi olmuş Cemiyet’in Türkçü-Turancı kanadında yer almış, bir ideolog olmaktan çok teşkilatçı kimliğiyle ön plana çıkmıştır. Teşkilât-ı Mahsusa’nın kurucularından olan Bahaddin Şakir, örgütün siyasi bölüm şefi olarak görev yapmıştır. Genç yaşta mensubu olduğu İttihat ve Terakki Cemiyeti içerisinde Dr. Bahaeddin Şakir Bey’in önemli bir rolü vardı. Dr. Nazım Bey ile birlikte büyük fedakârlıklar göstererek sıkı bir parti örgütü kurmayı başardı. Hatta Cemiyeti yeniden örgütledi ve ona ihtilalcı şeklini vermekte başrol oynadı. Bahaeddin Şakir, İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde etkin ve uzun süreli nüfuza sahipti ve o hep perde arkasında kaldı, hatta Talat, Cemal, Enver gibi ileri gelen ittihatçı liderleri yönlendirenler arasında bulundu. Tıp Fakültesindeki muallim muavinliği görevinin yanı sıra 1901 yılından itibaren Yusuf İzzettin Efendi’nin özel tabipliğine tayin edildi. Bu sırada Yusuf İzzettin Efendi henüz veliaht değildi. Türkiye’de adlî tıpın kurucularındandır ve ülkedeki ilk telif Adlî Tıp ders kitabının yazarıdır. I. Dünya Savaşı’nın ardından Ermeni Kırımı'nda oynadığı rol nedeniyle İtilaf Devletleri etkisindeki mahkeme tarafından idama mahkûm edilince yurt dışına çıkmış, Berlin’de Ermeni suikastçılar tarafından öldürülmüştür.

Detaylar
Lot: 190 » Fotoğraf

Adana Yeni Otel

Detaylar
Lot: 223 » Fotoğraf

Erken dönem İstanbul OKÇULAR NAMAZGÂHI Okmeydanı Mescidi, 4 Nisan 1335 [4 Nisan 1919] tarihli

Sadece pehlivanların girebildiği İstanbul’un ilk büyük namazgâhı. Okmeydanı Mescidi olarak da bilinen eser İstanbul'un Şişli ilçesinde Okmeydanı’nda, Fatih Sultan Minberi Caddesi’ndeki Yıkık Camii yakınında yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirilen eser mihraplı-minberli ordugâh namazgâhlarındandır. Eserin günümüze gelebilen parçaları Gürcü Mehmed Paşa tarafından 1625 yılında inşa ettirilen ve 1714 yılında Sultan III. Ahmed tarafından yenilenen on basamaklı minberde kullanılmıştı. Günümüze ulaşamayan kitabe hakkında bilgiye pek çok kaynakta rastlanır. Okmeydanı okçulara tahsis edilmiş bir talim meydanı olduğu için, geniş saha içerisinde pek çok nişane ve yapı bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmed bu meydan için “Üzerine hiçbir şekilde bina yapılmasın, hayvan otlatılmasın, Hıristiyan ve Yahudi sokulmasın!.. Eğer mümkünse üzerinden kuş bile uçurulmasın!..” diye ferman buyurmuş. Mübarek addedilen bu meydana kabza olan pehlivanlardan başka kimse giremezdi.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 3
sonraki